U trendu

Liderka Šin Fejna raduje se saradnji sa kraljem Čarlsom

BELFAST – Liderka irske nacionalističke partije Šin Fejn Mišel O’Nil izjavila je danas da se raduje saradnji sa novim britanskim kraljem Čarlsom Trećim i pozvala je irske nacionaliste da pokažu poštovanje dok unionisti tuguju zbog smrti kraljice Elizabete Druge.

O’Nil, liderka strranke koja se zalaže za ujedinjenje i jednu republikansku Irsku, među prvima se upisala u knjigu žalosti u Belfastu nakon što su ona i drugi visoko pozicionirani članovi Šin Fejna, bivšeg političkog krila Irske republikanske armije (IRA) izrazili saučešće zbog smrti kraljice, prenosi Rojters.

„Imamo mostove koje treba da prevaziđemo i radujem se saradnji sa kraljem Čarlsom. Sigurna sam da će on nastaviti sa zaostavštinom izgradnje odnosa između naša dva ostrva“, rekla je O’Nil novinarima.

IRA, koja je okončala svoju 30-ogodišnju oružanu kampanju protiv britanske vlasti u Severnoj Irskoj nakon mirovnog sporazuma 1998. godine, ubila je Čarlsovog rođaka i ujaka princa Filipa Luisa Mauntbatena u bombaškom napadu 1979. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.