U trendu

Lihačov i Grosi razgovarali o stvaranju bezbednosne zone oko NE Zaporožje

MOSKVA – Generalni direktori Rosatoma Aleksej Lihačov i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi razgovarali su danas u Moskvi o nacrtu deklaracije o stvaranju bezbednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje.

„Na sastanku su razmotreni pristupi stvaranju zone nuklearne i fizičke nuklearne bezbednosti u NE Zaporožje. Konstatovana je značajna sličnost stavova o nacrtu deklaracije o stvaranju takve zone. Razgovori će se nastaviti na osnovu razumevanja potrebe da se što pre formuliše obostrano prihvatljiv teksr“, navodi se u saopštenju Rosatoma objavljenom na Telegramu, prenela je agencija TAS S.

Ruske snage preuzele su kontrolu nad nuklearkom Zaporožje u martu 2022. godine i od tada je njena teritorija periodično granatirana, kao i stambene četvrti Energodara uz upotrebu dronova, teške artiljerije i višecevnih raketnih bacača, a Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju za ove napade.

Grosi je više puta pozivao na uspostavljanje bezbednosne zone oko Zaporoške NE, a u septembru je Odbor guvernera IAEA usvojio rezoluciju kojom se Rusija poziva da povuče svoje snage sa teritorije elektrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.