U trendu

Linija Brisela na Balkanu i linija Brisela u Ukrajini ista

MOSKVA – Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas da je linija Brisela na Balkanu i linija Brisela u Ukrajini ista, samo što EU na Balkanu podrzava one koji ogranicavaju interese Srbije, a u Ukrajini NATO i EU podržavaju ukrajinski rezim koji je odavno proglasio rat protiv svega što je rusko.

Lavrov je to rekao na konferenciji za medije odgovarajući na pitanje da li će Rusija u odnosu na pojedine zapadne zemlje imati razumevanja za nacionalne interese Srbije koja je izložena pritiscima „sa obe strane“ iako sa sukobom nema nikakve veze.

Lavrov nije konkretno odgovorio da li će Rusija imati razumevanja za nacionalne interese Srbije, ali je kritikovao EU zbog neuspeha njihovih posrednickih napora posle proglašenja nezavisnosti Kosova kada je 2013. godine postignut sporazum o ZSO, kao i 2014. godine kada je posle državnog udara u Ukrajini doslo do Miniskog sporazuma, koji nisu realizovani

Lavrov je naveo da je u odnosu na srpske opštine i na Donbas, EU obećala da će podrzati poseban status i severa Kosova i istocne Ukrajine, da se Srbima i Rusima obezbedi pravo na maternji jezik, skole na svom jeziku, autonomija u javnom rsektoru i ekonomskim vezama severa Kosova sa Srbijom, odnosno istoka Ukrajine sa Rusijom.

To su bili identični ugovori usmereni na postovanje prava manjina u skladu sa međunaordnim pravom i u oba slučaja EU je proglasila da je postigla uspeh, rekao je Lavrov ali je ocenio da u oba slučaja nije uspela.

„EU morala bi da prizna da nije uspela i da ne može da ubedi Kijev da ispunjava Minske sprazume i da ne moze da ubedi Prištinu da ispunjava sporazume koji su sklopljeni sa Beogradom“, ukazao je Lavrov.

On je zaključio da se tu vidi nesto zajedničko u tome kako EU pristupa razlicitim regionima zajedničkog geoplitičkog prostora i kakve ciljeve ima EU i koliko ima kredibiliteta da poštuje ugovore.
Lavrov je konstatovao i da SAD mogu da izjavljuju da je Beograd pretnja za svetsku bezbednost i dodao hipotetički da sutra SAD mogu da počnu da bombarduju Beograd, a za par godina mogu da odluče da pretnju predstavljaju Irak ili Libija koje su preko okeana i da unistavaju civile i gradove, dok se objašnjenja Rusije ignorišu.

„Naše objasnjenje o nedopustivosti proširenja NATO, podrske državnom udaru u Ukrajini, sabotaze Minskog sporazuma… Sva ova nasa upozorenja kao i povodom NATO koji se priblizavao ruskim granicama, sve se ignorisalo“, rekao je Lavrov i naveo da nisu imali drugog izbora osim pokretanja specijalna operacija navodeći da je pored ostalog pokrenuta i zato što su hteli da preduhitre pretnje koje su se približile granicama njihove zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar