U trendu

Lisabon: Izvinjenje gradonačelnika zbog deljenja podataka

LISABON – Gradonačelnik Lisabona Fernando Medina izvinio se danas zbog, kako je rekao, „birokratske greške“ kojom je njegova administracija podelila sa Moskvom kontakt podatke trojice ruskih organizatora skupa podrške zatvorenom opozicionaru Alekseju Navaljnom.

Aktivisti su u januaru organizovali proteste zbog hapšenja Navaljnog u mnogim zemljama, uključujući Portugal, gde su organizatorima iz kancelarije gradonačelnika dali zeleno svetlo za održavanje skupa isped ruske ambasade, nakon što su ruskoj vladi prosledili njihova imena i kontakte, prenosi Rojters.

Suočen sa oštrim kritikama i pozivima nekih opozicionih političara da podnese ostavku, Medina rekao je novinarima da se izvinjava organizatorima protesta i želi da preuzme na sebe ovu grešku koja je za žaljenje i koja nije smela da se desi.

Medina, iz portugalske vladajuće Socijalističke partije, isključio je promenu politike u vezi Navaljnog zbog januarskog incidenta, o kome su u sredu uveče izvestili portugaski lokalni mediji.

„Stav Portugalije i Evropske unije je u skladu sa onim koji su demonstranti izrazili, zabrinuti smo zbog kršenja ljudskih prava i zahtevamo puštanje Navaljnog iz zatvora“, dodao je Medina.

Njegova kancelarija je saopštila i da je razmena takvih podataka sa ambasadama suočenim s protestima zbog politike njihovih država bila „uobičajena procedura“ gradske skupštine do aprila, kada se prestalo sa takvom praksom zbog zaštite prava demonstranata.

Navaljni je uhapšen u januaru po povratku u Moskvu iz Nemačke, gde se oporavljao od, kako su rekli lekari, trovanja nervnim agensom.

Kremlj je porekao bilo kakvu ulogu u njegovoj bolesti i rekao da nije video dokaze da je on otrovan.

Navaljni je kasnije zatvoren zbog kršenja uslovnog otpusta u vezi sa slučajem pronevere, za koji tvrdi da je izmišljen, a ruski sud je u sredu zabranio organizacije povezane sa ruskim opozicionarem nakon što ih je proglasio „ekstremističkim“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.