U trendu

Lista najsigurnijih zemalja na svetu: Srbija sedam pozicija ispred Amerike

Global Finance magazin objavio je listu najsigurnijih zemalja sveta, a kao glavni faktori koji su uzimani u obzir za ovo rangiranje bili su rat i mir, lična sigurnost i rizik od prirodnih katastrofa. Sumiranjem indeksa ova tri rizika predstavljen je sveobuhvatan pogled na bezbednost u svakoj zemlji pojedinačno. To takođe znači da će visok nivo rizika kada je reč o jednom faktoru imati uticaja na ukupno rangiranje zemlje.

Na primer, Filipini su označeni kao najmanje sigurni, dok je Jemen na pretposlednjem mestu. Ovo se može pripisati činjenici da Filipini imaju loše rezultate u pogledu mira, sigurnosti i prirodnih katastrofa. Loša pozicija Jemena pruzrokovana je ratom i glađu, ali ova zemlja ima veoma mali rizik od prirodnih katastrofa, tako da se Jemen ipak našao ispred Filipina.

Važno je istaći da na vrhu liste nema posebnih iznenađenja. Tu su uglavnom evropske zemlje s razvijenim ekonomijama i zdravstvenim sistemima. Naime, 16 od 20 najsigurnijih zemalja nalazi se u Evropi, dok se samo Katar, Singapur, Novi Zeland i Kanada nalaze među prvih 20 zemalja, a da nisu u Evropi.

Međutim, postoji nekoliko važnih izuzetaka za zemlje koje su ekonomski razvijene. SAD se nalazi skoro tačno u sredini i to na 65. mestu, daleko iza zemalja koje su ekonomski razvijene. Relativno slaboj pozicioniranosti SAD-a najviše doprinosi visoka stopa kriminala i nešto veći rizik od prirodnih katastrofa zbog geografskog krajolika i veličine.

Takođe, Japan se nalazi na 43. mestu, uglavnom zbog visokog rizika od prirodnih katastrofa.

Na prvom mestu liste nalazi se Island, a slede Švicarska i Finska, Portugal i Austrija. Srbija se nalazi na 58. mestu, sedam pozicija ispred SAD-a. Slovenija se nalazi na 12. mestu, Hrvatska deset pozicija iza, Bosna je 56. na svetu, a Makedonija jedno mesto iza Srbije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)