U trendu

LIT: Zabrana tranzita utice samo na robu pod sankcijama EU

VILNJUS – Litvanska zabrana tranzita ka ruskoj enklavi Kalinjingrad utiče samo na robu koja je pod sankcijama Evropske unije, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije šefu ruske diplomatske misije u Vilnjusu.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, Litvanija nije uvela „jednostrana, pojedinačna ili dodatna“ ograničenja, prenosi agencija Rojters.

Ranije danas je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da Moskva traži od Vilnjusa da ukine zabranu železničkog tranzita robe u enklavu Kalinjingrad na Baltičkom moru, a u suprotnom, kako su naveli, zadržava pravo na uzvratnu akciju.

Kako se ističe, Ministarstvo je naglasilo da Rusija na taj potez Litvanije gleda kao neprijateljski, navodeći da je prekršila međunarodne pravne obaveze, odnosno Zajedničku izjavu EU i Ruske Federacije iz 2002. godine o tranzitu između Kalinjingradske oblasti i ostatka Ruske Federacije.

Vlasti Litvanije saopštile su 18. juna da od tog dana stupa na snagu zabrana tranzita robe pod sankcijama EU preko njihove teritorije ka ruskoj enklavi Kalinjingrad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar