U trendu

Litvanija upozorava građane: Rešite se kineskih telefona!

VILJNUS – Korisnici bi trebali da bace svoje telefone kineskih proizvođača, kao i da izbegavaju kupovinu novih, upozorilo je danas građane Ministarstvo odbrane Litvanije.

U izveštaju Nacionalnog centra za sajber sigurnost testirani su 5G mobilni telefoni kineskih proizvođača, prenosi agencija AP.

Istraživači su otkrili da je jedan „Xiaomi“ telefon imao ugrađene alate za cenzuru, dok je drugi, „Huawei“ osetljiv na sajber napade.

„Naša preporuka je da ne kupujete nove kineske telefone i da se što pre rešite onih koje ste već kupili“, poručio je zamenik ministra odbrane Margiris Abukevicius.

U izveštaju se navodi da je otkriveno je da „Xiaomi 5G model Mi 10T“ ima softver koji može da otkrije i da cenzuriše termine, uključujući „slobodni Tibet“, „živela nezavisnost Tajvana“ ili “demokratski pokret“.

Navedeno je i da je više od 449 termina koje bi sistemske aplikacije ovih telefona mogle da cenzurišu, uključujući zadati internet pretraživač.

U Evropi je takva mogućnost isključena na ovim modelima telefona, ali izveštaj tvrdi da se može daljinski aktivirati u bilo kojem trenutku.

Istraživanje je takođe otkrilo, kako se navodi, da „Xiaomi“ prenosi šifrirane podatke o korišćenju telefona na server u Singapuru.

„Ovo nije važno samo za Litvaniju, već i za sve zemlje koje koriste opremu ovog modela telefona“, poručili su iz Centra.

Kineski proizvođač pametnih telefona postao je popularniji kada su izbacili pristupačne modele, zabeleživši rast prihoda od 64 odsto u drugom tromesečju u odnosu na godinu dana ranije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.