U trendu

Litvanija zabranila sve letove preko Belorusije

Litvanija je objavila danas da neće odobriti ni jednom letu, ni dolaznom ni odlaznom, da predje beloruski vazdušni prostor, dan pošto je Belorusija presrela avion na putu za Viljnus i uhapsila opozicionara koji je bio na tom letu.

„Svi letovi koji idu u pravcu litvanskih aerodroma ili kreću sa njih preko beloruskog vazdušnog prostora su zabranjeni“ od sutra, rekao je ministar saobraćaja Marijus Kudis na sastanku vlade u Viljnusu, prenosi agencija Frans pres.

Beloruske vlasti su u nedelju uhapsile opozicionog aktivistu Romana Protaseviča, nakon što je avion u kojem je bio preusmeren na Minsk, navodno zbog pretnje bombom. Avion kompanije Rajaner leteo je od Atine do litvanskog Vilnjusa. Posle višesatnog zadržavanja na aerodromu u Minsku avion je mogao da nastavi let, ali bez opozicionara i njegove devojke.

Švedska aviokompanija SAS je objavila danas da će izbegavati beloruski vazdušni prostor posle preusmeravanja aviona Rajanera na Minsk. Kompanija sledi preporuke švedske nacionalne uprave za aviotransport izdate danas popodne u kojima se pozivaju švedske kompanije da imaju u vidu nesigurnu situaciju i da shodno tome izbegavaju da lete u beloruskom vazdušnom prostoru.

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelius Landsbergis pozvao je zemlje članice EU da slede litvanski primer, prenosi na svom portalu litvanski javni servis LRT.

„Litvanija može sama da preduzme neke korake ali očekujemo da glavni odgovor bude medjunarodni“, rekao je ministar Landsbergis novinarima i dodao da bi održivi odgovor bio kada bi odluka bila doneta na nivou EU.

Rekao je da ta tema mora biti pokrenuta na svim raspoloživim forumima Unije, uključujući Savet EU kao i sastanak ministara spoljnih poslova EU u Lisabonu krajem ove nedelje.

„Jučerašnji incident je nažalost još jasnije pokazao da čak ni naši gradjani nisu bezbedni dok lete u vazdušnom prostoru te susedne zemlje i ne možemo biti sigurni da neka letelica neće biti primorana da sleti iz ovog ili onog razloga“, rekao je ministar saobraćaja Marijus Kudis na sastanku vlade.

Vlada je naložila državnoj službi za kontrolu leta da obavesti pilote o zabrani preletanja beloruskog vazdušnog prostora na putu za Litvaniju i u odlasku iz nje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.