U trendu

Livajs pozvao zajednice u S. Irskoj da reše nepetosti

LONDON – Britanski ministar za Severnu Irsku Brendon Livajs pozvao je zajednice u Severnoj Irskoj da se okupe kako bi razrešili tamošnju napetost, rekavši da će održati sastanke sa liderima o nedavnom nasilju.

Sve zajednice u Severnoj Irskoj moraju zajedno da rade na tome
da se reše tenzije sa kojima se trenutno suočavamo, naveo je Livajs u saopštenju.

Narod Severne Irske zaslužuje bolje od nastavka nasilja i nereda kojima smo svedoci poslednjih dana, istakao je on.

Grupa mladih u pretežno protestantskom području Belfasta zapalila je sinoć oteti autobus i napala policiju kamenjem u najnovijem u nizu nasilnih akcija započetih prošle nedelje u Severnoj Irskoj.

Više desetina policajaca povređeno je u noćnom nasilju koje je uključivalo paljenje automobila i bacanje molotovljevih koktela na policiju.

Do nasilja dolazi usred rastuće frustracije među mnogima u redovima protestantskih unionista zbog novih trgovinskih barijera između Severne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva koje su rezultat britanskog izlaska iz Evropske unije.

Pored toga, Demokratska unionistička partija (DUP) ukazala je na prošlogodišnju odluku policije da ne progoni irske nacionaliste Šin Feina zbog velike sahrane kojom su prekršene antipandemijske mere.

Šin Fein su zauzvrat okrivili DUP za podsticanje tenzija svojim odlučnim protivljenjem novim trgovinskim aranžmanima i pozivom poslednjih dana da šef policije u regionu da ostavku.

Do nasilja je došlo u zapadnom Belfastu, u blizini takozvanog „mirovnog zida“ koji deli zajednicu od katolickog nacionalističkog uporišta Fals Roud, gde su se, takođe, okupile grupe mladih.

Zidovi i ograde su izgrađeni između dve zajednice kako bi se sprečili sukobi tokom tri decenije nasilja u Severnoj Irskoj koje se, uglavnom, okonačalo mirovnim sporazumom iz 1998. godine.

Lideri najvećih političkih partija Severne Irske Šin Fejn i DUP osudili su nasilje, naročito otmicu autobusa i napad na fotoreportera lista „Belfast Telegraf“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar