U trendu

Logar: Kritike zbog izraelske zastave su neosnovane

LJUBLJANA – Slovenački ministar spoljnih poslova Anže Logar odbacio je danas kao neosnovane kritike palestinskog ambasadora i muslimanske zajednice zbog izraelske zastave na zgradi vlade i naglasio da je to bio znak podrške Izraelu nakon bombaškog napada Hamasa.

„Kritike su neosnovane. Obrazložio sam zašto je slovenačka vlada istakla zastavu. Svi radimo na rešenju za okončanje sukoba tako da tamo ne bude više nevinih žrtava i da dva naroda mogu mirno da koegzistiraju“ poručio je Logar u odogovoru na kritike, prenosi STA.

On je rekao i da ne vidi isticanje izraelske zastave u Sloveniji, Austriji i Češkoj kao odstupanje od stava EU po tom pitanju, a u utorak je na Tviteru poručio da je Slovenija time izrazila solidarnost s Izraelom u vezi s raketnim napadima Hamasa i pozvao na jedinstveni glas EU, prekid vatre i sprečavanje daljih civilnih žrtava.

Nakon virtuelne sednice Saveta spoljnih poslova EU u utorak, slovenačko Ministarstvo je izdalo saopštenje za javnost u kojem se kaže da je Logar izrazio zabrinutost zbog raketnih napada Hamasa, situacije u Izraelu i Palestini i eskalacije nasilja, što je ocenio kao neprihvatljivo i naveo da mora biti okončano kako bi se sprečile dalje civilne žrtve.

Logar je takođe skrenuo pažnju na mogući uticaj trenutnih dešavanja po mir i stabilnost u regionu i rekao da je pregovaračko političko rešenje izraelsko-palestinskog sukoba jedini način da se postigne pravedan i trajan mir zasnovan na rešenju dve države, koju će Slovenija i dalje podržavati.

Slovenija je u prošlosti razmatrala mogućnost priznanja Palestine.

Upitan o stavu aktuelne vlade po ovom pitanju, Logar je rekao da je to nepromenjeno i da Slovenija ne može da prizna Palestinu dok EU ne usvoji zajedničku politiku po tom pitanju.

Izraelska zastava podignuta je prošlog petka na zgradi vlade u Ljubljani u znak solidarnosti sa Izraelom. Ovaj potez usledio je usred najgoreg sukoba na Bliskom istoku u poslednjih sedam godina.

Slovenačka muslimanska zajednica, manja od dve organizacije koje predstavljaju muslimane u zemlji, uputila je u utorak otvoreno pismo premijeru Janezu Janši u kojem se isticanje izraelske zastave na zgradi slovenačke vlade opisuje kao podrška, kako tvrde, „izraelskoj genocidnoj politici“.

Palestinski ambasador u Sloveniji Salahem Abdel Šafi osudio je isticanje izraelske zastave u ponedeljak.

On je za list „Dnevnik“ rekao je da je to bio nečuven i vrlo zabrinjavajući čin i prikaz jednostrane, čak rasističke politike. Takođe je najavio da će uputiti protestno pismo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar