U trendu

Lokalne kineske vlasti najavile ublažavanje mera protiv korone

PEKING – Lokalne kineske vlasti najavile su danas dalje ublažavanje mera protiv korone, pri čemu veliki gradovi kao što su Šenžen i Peking više ne zahtevaju negativne testove za korišćenje javnog prevoza.

Do blagog ublažavanja zahteva za testiranje na koronu dolazi čak i kada dnevne infekcije virusom dostižu gotovo rekordne nivoe, a nakon protesta građana tokom prošlog vikenda širom Kine zbog sprovođenja strategije nulte tolerancije prema korona virusu, objavio je AP.

Južni kineski tehnološki proizvodni centar Šenžen saopštio je danas da putnici više ne moraju da pokazuju negativan rezultat testa na koronu da bi koristili javni prevoz ili prilikom ulaska u apoteke, parkove i turističke atrakcije.

Pekinške vlasti saopštile su u petak da negativni rezultati testa takođe nisu potrebni za javni prevoz od 5. decembra.

Međutim, negativan rezultat testa koji važi 48 sati i dalje je potreban za ulazak u prostore kao što su tržni centri.

Taj zahtev je doveo do pritužbi stanovnika Pekinga jer, iako je grad zatvorio mnoge stanice za testiranje, većina javnih mesta i dalje zahteva testove na koronu.

Kineska vlada prijavila je 33.018 novih infekcija koronom u protekla 24 sata, uključujući 29.085 bez simptoma.

Najveći protesti u Kini u poslednjih nekoliko decenija izbili su 25. novembra nakon što je u požaru u stambenoj zgradi u severozapadnom gradu Urumćiju poginulo najmanje 10 ljudi jer nisu mogli da napuste zgradu zbog strogih mera protiv korone, a kineske vlasti su to negirale, podseća američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar