London danas bira novog gradonačelnika

Građani Londona danas biraju svog novog gradonačelnika, dok će u ostalim delovima Velike Britanije biti održani lokalni izbori.

Žitelji Londona će birati između Sadika Kana, koji bi u slučaju pobede postao prvi muslimanski gradonačelnik prestonice, i borca za zaštitu životne sredine Zaka Goldsmita.

Kampanju za izbore za gradonačelnika Londona obeležila je negativna atmosfera, s obzirom da je Goldsmit uporno pokušavao da Kana dovede u vezu sa muslimanskim ekstremistima, što je Kan opisivao kao poteze „očajnika“, javila je agencija Frans pres.

Kan (45) je sin pakistanskog imigranta, vozača autobusa, a probio se u politici kao zagovornik zaštite ljudskih prava, dok je Goldsmit (41) potomak tajkuna Džejmsa Goldsmita, koji potiče iz jedne od najimućnijih britanskih porodica.

Konzervativni premijer Dejvid Kameron će na lokalnim izborima pokušati da potvrdi svoju dominaciju, dok će se lider opozicionih laburista Džeremi Korbin suočiti sa svojim prvim većim izbornim testom, navodi AFP.

Francuska agencija dodaje da će rezultati današnjih izbora dati smernicu za poslednjih sedam nedelja kampanje pred referendum, na kojem će se Britanci 23. juna izjasniti o ostanku u Evropskoj uniji.

U Škotskoj će stranka premijerke Nikole Sturdžon, koja se zalaže za nezavisnost od Britanije, pokušati da na lokalnim izborima dodatno učvrsti vlast kako bi obezbedila novi referendum o izlasku iz zajednice sa Britanijom, nakon što prehodno izjašnjavanje 2014. godine nije uspelo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.