U trendu

London duboko zabrinut zbog smrtnih kazni Britancima

LONDON – Velika Britanija duboko je zabrinuta zbog smrtnih kazni koje je dvojici Britanaca izrekao sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i radiće na njihovom oslobađanju, izjavio je danas portparol premijera Borisa DŽonsona.

„Duboko smo zabrinuti zbog toga. Stalno smo govorili da ratni zarobljenici ne bi trebalo da budu eksploatisani u političke svrhe“, rekao je portparol DŽonsona novinarima, prenosi Rojters.

Kako je naveo, prema Ženevskoj konvenciji ratni zarobljenici imaju imunitet kao borci i ne bi trebalo da budu krivično gonjeni za učešće u neprijateljstvima.

„Nastavićemo da radimo sa ukrajinskim vlastima u pokušaju da obezbedimo oslobađanje bilo kog britanskog državljanina koji je služio u ukrajinskim oružanim snagama i koji se drže kao ratni zarobljenici“, dodao je portparol britanskog premijera.

Vrhovni sud samoproglašene DNR osudio je ranije danas na smrt dvojicu britanskih državljana i jednog Marokanca zbog učešća u neprijateljstvima na strani ukrajinskih oružanih snaga u svojstvu plaćenika, preneo je TAS S.

Britanci Šon Piner i Ejden Aslin i Marokanac Sadun Bragum predali su se u Marijupolju sredinom aprila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.