U trendu

London: Hospitalizovani kovid pacijenti imaju blaze simptome

LONDON – Hospitalizovani kovid pacijenti u Velikoj Britaniji uglavnom imaju manje ozbiljne simptome nego ranije, izjavila je danas britanska ministarka za vakcine i javno zdravlje Megi Trup, dodajući da u ovoj fazi nema potrebe za daljim ograničenjima.

„U ovom trenutku, ako pogledate ljude koji su hospitalizovani, oni prolaze kroz manje teška stanja nego ranije“, izjavila je Troup za „Skaj njuz“.

Ona je istakla i da funkcionise „plan B“ koji je britanski premijer Boris DŽonson uveo u decembru.

„Broj onih koji se nalaze u bolničkim krevetima je otprilike upola manji u odnosu na period od pre godinu dana, i to samo pokazuje snagu vakcine“, dodala je Trup.

Nil Ferguson, epidemiolog sa Imperijal koledža u Londonu, navodi da je omikron soj gotovo sigurno znatno manje ozbiljan, ali i dalje vrši pritisak na zdravstveni sistem.

Britanski premijer Boris DŽonson odupreo se uvođenju strogih mera lokdauna u Engleskoj uoči Nove godine, jer je omikron podstakao rekordno povećanje broja slučajeva.

Rastući broj slučajeva doveo je do znacajnog poremećaja usled samoizolacije osoblja, dok su operateri vozova otkazali vozove u Londonu, bolnicama nedostaje osoblje, a škole su suočene sa nedostatkom nastavnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.