U trendu

London: Konzervativci za ukidanje povlastica građanima EU

LONDON – Konzervativci britanskog premijera Borisa DŽonsona izjavili su danas da će prekinuti povlašćeni tretman za migrante iz Evropske unije od januara 2021. godine ako pobede na izborima sledećeg meseca.

Nivo imigracije i zabrinutosti zbog njihovog pritiska na britanske javne službe bili su glavni pokretač u referendumu za izlazak iz EU 2016. godine, prenosi Rojters.

Iznoseći detalje o njihovoj imigrantskoj politici posle Bregzita, a uoči izbora 12. decembra, konzervativci su rekli da će državljani EU morati da sačekaju oko pet godina pre nego što pristupe socijalnim isplatama, u poredenju sa tri meseca koliki je rok danas.

„Kada izađemo iz EU imamo novu priliku da obezbedimo da svi oni koji dođu ovde budu tretirani na isti način. Napravićemo naš imigracioni sistem“, saopštio je Džonson.

Konzervativci su rekli i da će povećati međunarodni zdravstveni dodatak koji plaćaju migranti za pristup britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi na 625 funti sa 400 funti od sledeće godine i proširiti je na sve strane radnike.

To bi se primenjivalo od januara 2021. godine, saopštila je stranka, dodajući da očekuju da će taj potez prikupiti više od 500 miliona funti godišnje.

Kako navode, većini migranata će za ulazak u Britaniju biti potrebna ponuda za posao bez obzira na to odakle dolaze, osim izuzetaka koji uključuju visoko kvalifikovane naučnike i one koji žele da pokrenu posao.

Džonsovi prethodnici, Dejvid Kameron i tereza Mej našli su se pod udarom kritike zbog toga što nisu ispunili obavezu da smanje godišnju migraciju ispod 100.000 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.