U trendu

London najbolji, slede ga Njujork i Amsterdam

ZAGREB – London je na lestvici pametnih gradova na prvom mestu, sledi ga Njujork, a dve metropole su ove godine zapravo samo zamenile pozicije, pokazalo je šesto izdanje godišnjeg IESE Cities in Motion istraživanja o pametnim gradovima, prenosi Poslovni dnevnim.

Uspešnost se, naime, ogleda u devet dimenzija, a to su ljudski kapital, socijalna kohezija, ekonomija, upravljanje, životna sredina, mobilnost i saobraćaj, urbano planiranje, međunarodna uspešnost i tehnologija.

Upravo na ovim osnovama London je, po istraživanju za koje su zaslužni profesori Paskual Berone i Džoan Enrik Rikart, zauzeo prvu poziciju na lestvici, nakon što je tri godine zaredom držao drugu poziciju.

Odmah iza Londona je Njujork, koji se na drugoj poziciji našao nakon što je tri godine zaredom bio apsolutni broj jedan.

Amsterdam, koji se nalazio na desetoj poziciji 2018. godine, ističe se po međunarodnoj uspešnosti, a ove godine ostvario je primetan skok od čak sedam mesta na lestvici.

Inače, stručnjaci Centra za globalizaciju i strategiju IESE Bisniz skul istražili su stepen razvoja 174 grada u 80 zemalja.

Koncept rangiranja omogućava prepoznavanje snaga i slabosti, a s obzirom na to da se meri održivost na ekonomskim, društvenim, ekološkim i tehnološkim osnovama, može se proceniti kvalitet života građana u skupu svih činilaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.