U trendu

London nije potpisao deklaraciju sa skupa o Bliskom istoku

Velika Britanija izrazila je večeras rezervu prema medjunarodnoj konferenciji o miru na Bliskom istoku održanoj u Parizu i nije potpisala završnu deklaraciju, saopštilo je britansko Ministarstvo inostranih poslova.

„Imamo rezervu prema medjunarodnoj konferenciji namenjenoj miru izmedju dva strane (Izraelaca i Palestinaca) ali bez njihovog prisustva. Skup je zapravo održan protiv volje Izraelaca“, navodi se u saopštenju.

Velika Britanija je učestvovala na konferenciji kao posmatrač a ne učesnik.

Francuska je organizivala konferenciju u nastojanju da oživi palestinsko-izraelski mirovni proces i potvrdi medjunarodnu podršku rešenju dve države za višedecenijski sukob dva naroda.

Na konferenciji kojoj su prisustvovali zvaničnici 72 zemlje osim Izraelaca i Palestinaca, pozvane su obe strane da ne preduzimaju jednostrane korake posebno o granicama ili Jerusalimu.

Izraelska vlada oštro se protivila sazivanju konferencije u Parizu, navodeći da samo direktni pregovori sa Palestincima mogu dovesti do okončanja jednog od najdužih sukoba na svetu.

Sa druge strane, Palestinci su podržali konferenciju, čije je sazivanje inicirala Francuska, tvrdeći da višegodišnji pregovori sa Izraelcima nisu doveli do prekida izraelske okupacije Zapadne obale.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.