U trendu

London predvidja produžavanje grejs perioda za carinske kontrole

Britanske vlasti saopštile su danas da planiraju da produže grejs period za carinsku kontrolu robe preko pokrajine Severne Irske, u okviru mera dogovorenih istupanjem te zemlje iz članstva u Evropskoj uniji (EU).

London želi ponovo da pregovara o sporazumu sa EU na snazi od početka godine, ali se i dalje suočava sa odbijanjem Brisela.

Prema carinskim pravilima, Severna Irska je dalje u jedinstvenom evropskom tržištu i carinskoj uniji, jer je predvidjeno da se kontroliše roba koja iz ostatka Velike Britanije stiže morem u Severnu Irsku, koja se graniči sa Irskom, članicom EU.

Britanski ministar za Bregzit Dejvid Frost (David) izjavio je da će vlada nastaviti sadašnji protokol koji predvidja odredjenju fleksibilnost na carini.

Evropska komisija je sa svoje strane odgovorila da je Velika Britanija zakonski u obavezi da ispuni svoje obaveze. Dodala je da još ne namerava da pokrene prekršajni postupak.

Velika Britanija želi da roba koja ide u Severnu Irsku ne podleže carinskoj kontroli.

EU je uvek odbacivala takve mere, smatrajući ih kao pretnju integritetu sopstvenog tržišta zbog nedostatka fizičke granice i kontrole izmedju Severne Irske i Irske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.