U trendu

London: Prekinuti procese protiv britanskih vojnika u Severnoj Irskoj

LONDON – Britanska vlada predložila je obustavljanje svih krivičnih procesa protiv britanskih vojnika i militanata umešanih u tri decenije sukoba u Severnoj Irskoj, što je izazvalo gnev porodica žrtava i političara u Belfastu i Dablinu.

London je naveo da je malo verovatno da će krivično gonjenje dovesti do osuđujućih presuda, a nerešeni zločini u Severnoj Irskoj ostaju sporno pitanje i 23 godine nakon što je sklopljen mirovni sporazum, preneo je Rojters.

Irski premijer Majkl Martin izjavio je da potez koji je opisao kao opštu amnestiju za optužene za ubistva i druge zločine nije pravi način da se ide dalje „iz mnogo, mnogo razloga“.

Irska vlada pozvala je London da ne insistira na tom predlogu, a ministar spoljnih poslova Sajmon Kovenej rekao je da predlozi u velikoj meri nisu gotova stvar i da su se dve vlade ranije obavezale da će pokušati da pronađu konsenzus.

Međutim, britanski ministar za Severnu Irsku Brendon Luis obavezao se da će na jesen predložiti zakone koji podržavaju zastarevanje i istovremeno je predložio uspostavljanje novog nezavisnog tela koje će pomoći porodicama žrtava da saznaju istinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.