U trendu

London: Rusija skida nuklearne bojeve glave i gađa Ukrajinu

LONDON – Rusija verovatno uklanja nuklearne bojeve glave sa zastarelih nuklearnih krstarećih raketa i ispaljuje rakete bez bojevih glava na Ukrajinu, tvrdi vojna obaveštajna agencija Velike Britanije.

„Fotografije pokazuju olupinu oborene krstareće rakete AS-15, razvijene osamdesetih godina prošlog veka, isključivo pravljene u sklopu nuklearnog sistema. Bojeva glava je verovatno zamenjena nekim balastom“, navodi se najnovijem obaveštajnom izveštaju ministarstva, prenela je ukrajinska „Pravda“.

Britanci na Tviteru dodaju se da će „ovakav inertni sistem ipak prouzrokovati izvesnu štetu kroz kinetičku energiju rakete i nepotrošeno gorivo, ali je malo verovatno da će moći da obezbedi planiran uticaj na postavljene ciljeve“.

Rusija se gotovo sigurno nada da će takve rakete delovati kao mamac i odvratiti ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, ocenjuju u Londonu.

„Kakve god da su namere Rusije, ova improvizacija ukazuje na stepen iscrpljenosti ruskih raketnih rezervi dugog dometa“, dodaje ministarstvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar