U trendu

London: Stotine na maršu podrške Asanžu, bili i poznati

LONDON – Više stotina ljudi, koji podržavaju Džulijana Asanža, marširalo je danas Londonom kako bi izvršili pritisak na britansku vladu da odbije da izruči osnivača Vikiliksa SAD, gde bi trebalo da se suoči sa optužbama za špijunažu.

Među okupljenima bile su i poznate britanske ličnosti, poput Rodžera Votersa iz „Pink Flojda“, pevačice „Pritendersa“ Krisi Hajnd i modne dizajnerke Vivijen Vestvud, prenosi AP.

Takođe, više od 40 pravnika iz Velike Britanije, SAD, Francuske i drugih zemalja objavilo je danas pismo u kojem traži od britanske vlade da odbije zahtev za izručenje Asanža.

Obraćajući se okupljenima ispred parlamenta, portparol Vikiliksa Kristin Hrafnson rekao je da je krivično gonjenje Asanža „mračna sila protiv (onih) koji žele pravdu, transparentnost i istinu“.

Saslušanje povodom izručenja Asanža zakazano je za ponedeljak u sudu u Londonu.

SAD terete Asanža po 18 tačaka optužnice – od kojih 17 na osnovu Akta o špijunaži – zbog namere da pribavi i objavi povjerljive diplomatske i vojne dokumente.

Ako bude u SAD osuđen za špijunažu i izdaju objavljivanjem tajnih državnih dokumenata, preti mu kazna i do 175 godina zatvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.