U trendu

London: Suprug humanitarke iz Irana ponovo štrajkuje glađu

LONDON – Ričard Ratklif, suprug britansko-iranske humanitarne radnice Nazanin Zagari-Ratklif, koja se više od pet godina nalazi u zatvoru u Iranu zbog optužbi za špijunažu, ponovo je danas stupio u štrajk glađu, nakon što je iranski sud odlučio da ona mora da ostane u zatvoru još godinu dana.

Ratklif, koji štrajkuje glađu ispred zgrade Forin Ofisa u Londonu, traži od vlade da urade više da se njegova supruga pusti na slobodu.

Ratklif je rekao da je njegova supruga „sve izbezumljenija“.

On je dodao da, iako je Iran odgovoran za situaciju u kojoj se nalazi njegova supruga, „britanska vlada nas je, takođe, izneverila“, prenosi Bi-Bi-Si.

Prema navodima Amnesti internešnala, Ratklif planira da „stalno bdi“ i spava u šatoru isped glavnog ulaza u zgradu Forin ofisa u pokušaju da ubedi premijera Borisa Džonsona da obezbedi oslobađanje njegove supruge i drugih britansko-iranskih državljana, koji se nalaze u pritvoru, dodaje AP.

Ovo je drugi put da Ratklif štrajkuje glađu. Prvi put to je učinio 2019. godine, kada je 15 dana štrajkovao glađu ispred Ambasade Irana u Londonu.

Zagari-Ratklif provela je više od pet godina u zatvoru, nakon što je privedena na aerodromu u Teheranu u aprilu 2016. godine i osuđena za kovanje zavere za svrgavanje iranske vlade.

Zagari-Ratklif, njene pristalice i članovi grupa za zaštitu ljudskih prava negiraju te optužbe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.