U trendu

London zabrinut zbog optužnice protiv magnata Džimija Laija iz Hongkonga

Britanska vlada izrazila je danas „veliku zabrinutost“ zbog optužnice protiv hongkonškog magnata Džimija Laija zbog „saradnje sa stranim snagama“, podignute na osnovu zakona o nacionalnoj bezbednost.

„Velika Britanija je i dalje veoma zabrinuta spremnošću hongkonških vlasti da nastave postupke protiv prodemokratskih ličnosti kao što je Džimi Lai“, izjavio je novinarima jedan portparol britanskog premijera Borisa Džonsona.

Taj portparol je rekao da će Britanija nastaviti da vrši pritisak na hongkonške vlasti kako bi prodemokratski glasovi prestali da budu na njihovoj meti.

Džimi Lai (73), kritičar Pekinga, osoba je najvišeg ranga optužena na osnovu novog zakona iz juna meseca.

Zapad i organizacije za ljudska prava osudili su taj zakon, dok vlasti u Hongkongu i Pekingu navode da je od vitalnog značaja zatvoriti rupe u odbrani nacionalne bezbednosti koja je izložena višemesečnim ponekad nasilnim antivladinim protestima.

Laiju je početkom decembra odbijeno jemstvo nakon hapšenja zbog odvojene optužbe za prevaru vezanu za zakup zgrade u kojoj se nalazi njegov antivladin tabloid Epl dejli (Apple Daily).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar