Londonska policija pod lupom posle akcije na protestima zbog ubistva žene

Londonska policijska uprava je pod lupom zbog postupanja nad učesnicima sinoćnjeg protesta povodom ubistva žene za koje je osumnjičen policajac.

Stotine ljudi okupilo se sinoć u Londonu, uprkos tome što policija nije dala dozvolu za bdenje, kako bi odalo počast Sari Everard (33) koja je poslednji put vidjena živa u blizini parka u južnom delu Londona 3. marta.

Demonstranti su rekli da žele da skrenu pažnju na strah žena za bezbednost na britanskim ulicama.

Everard je nestala nakon što je izašla iz stana prijateljice oko 22.30 i pronadjena je mrtva nedelju dana kasnije. Za njenu otmicu i ubistvo osumnjičen je pripadnik londoske policije, što je izazvalo šok u Velikoj Britaniji.

Video snimci sa sinoćnjeg protesta pokazuju svadju policajaca sa demonstrantima i brutalno hapšenje nekoliko žena.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan osudio je policijske akcije.

„Policija je odgovorna za sprovodjenje mera pritiv kovida, ali snimci koje sam video jasno pokazuju da odgovor nije bio uvek adekvatan i proporcionalan“, naveo je Kan na Tviteru.

Ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel zatražila je u objavi na Tviteru, detaljan izveštaj londonske policije o dogadjaju.

Demonstransti su se okupili sinoć nekoliko sati nakon što je policajac Vejn Kuzens (48) prvi put izveden pred sud uz povike pripadnicima policije „Sram vas bilo“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.