U trendu

Loran Vokije novi predsednik francuske desnice

Uticajni i ambiciozni Loran Vokije (Laurent Wauquiez) izabran je za novog predsednika francuske desnice, stranke Republikanci.

Izabran je u nadi da će obnoviti značaj te tradiocnalne stranku u Francuskoj koja je doživela dvostruki fijasko dolaskom centriste Emanuela Makrona na vlast, javila je agencija Frans pres.

Vokije (42) je izabran u prvom krugu internih izbora sa 74,64 odsto glasova, daleko ispred protivnika, Florans Porteli (16,11 odsto) i Mael de Kalan sa 9,25 odsto glasova.

Izbor novog lidera stranke dolazi u godini kad je na predsedničkim izborima pobedio centrista Makron, a potom i njegova stranka „Republika u pokretu“ na parlamentarnim izborima. Time su poražene tradicionalne stranke, levica i desnica, koje su se decenijama smenjivale na vlasti.

Vokije je omiljen kod simpatizera desnice zbog jasnog i za mnoge „tvrdog“ desničarskog stava.

Francuski Radio Evropa 1 je danas javio da se od njegovog dolaska na vlast prijavljuju novi članovi stranke, dok mu protivnici zameraju da od Republikanca želi da napravi novu varijantu Nacionalnog fronta, stranke ekstremne desnice.

Vokije je 2010. godine bio ministar za evropska pitanja, a godinu dana kasnije ministar prosvete, za vreme desničarkog predsednika Nikole Sarkozija.

Do 2015. godine je bio potpredsednik stranke Republikance koja se ranije zvala Unija za narodni pokret (UMP).

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike