U trendu

Lucic: Skrnavljenje grobova poruka da Srbi ni mrtvi nisu dobr

BANJALUKA – Ministar za ljudska prava i izbeglice u Savetu ministara Bosne i Hercegovine Miloš Lučić najoštrije je osudio vandalsko skrnavljenje nadgrobnih spomenika bračnog para Neđe i Grozde Pavlović, na pravoslavnom groblju u Ljubetovu, nedaleko od Zenice.

Lučić je apelovao na nadležne da istraže incident i kazne počinioce, prenose Nezavisne novine.

On je istakao da se tim vandalskim činom šalje nedvosmislena poruka Srbima da ni mrtvi nisu doborodošli, a da živi ne treba ni da pomišljaju na povratak, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbeglice u Savetu ministara.

„Ovo, nažalost, nije prvi slučaj skrnavljenja srpskih grobova u ovom području. Apelujem i na lokalne vlasti da se javno ograde od ovakvih izliva mržnje i netolerancije, jer je sramna činjenica da se na ovo područje nije vratio nijedan Srbin“, ukazao je Lučić.

Naveo je da je poražavajuća činjenica da, nakon ratnih dešavanja nijedno srpsko imanje na tom području nije obnovljeno, a da je tokom proteklih decenija BiH dobila stotine miliona pomoći za izbeglice.

Oskrnavljene nadgrobne spomenike bračnog para Neđe i Grozde Pavlović, sahranjenih na pravoslavnom groblju u Ljubetovu, nedaleko od Vranduka kod Zenice, juče su zatekle njihove kćerke, koje su sa porodicama došle da odaju pomen na Miholjske zadušnice.

Prema njihovim rečima, spomenike, koji su nedavno obnovljeni, Bošnjaci iz Ljubetova više godina skrnave.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.