U trendu

Lukač o upozorenju Stejt departmenta na terorizam u BiH

BANJALUKA -Povodom preporuke Stejt departmenta svojim državljanima da preipsitaju odluke o putovanju u BiH, zbog opasnosti od mogućih terorističkih napada, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač kaže da MUP Srpske s tim u vezi nije dobio zvaničan dopis ni od jedne bezbednosne institucije.

„Tražićemo dodatna obaveštenja i provere tih navoda kako bismo smanjili i otklonili opasnosti od mogućih terorističkih napada“, rekao je Lukač za banjalučki Glas Srpske.

Ukazao je da se svaka informacija, čak i neformalna, o mogućim terorističkim pretnjama doživljava ozbiljno, pa je potpuno prirodno da će se MUP prema njima tako i odnositi.

Dekan banjalučkog Fakulteta za bezbednost i zaštitu Slobodan Župljanin smatra da informacija Stejt departmenta nije neočekivana, pogotovo za ljude iz bezbednosnog sektora.

„To može da bude iznenađenje za one koji godinama zabijaju glavu u pesak pred činjenicama i govore o bezbednom okruženju u BiH, a čija adresa je uglavnom u Sarajevu. Mi iz Republike Srpske smo stalno upozoravali na ‘spavače’ i brojne paradžemate u kojima bez ozbiljnog nadzora žive bezbednosno interesantne osobe“, naveo je Župljanin.

Upozorio je da se ne sme zaboraviti, ni zanemariti da je u velikom broju terorističkih napada koji su se u poslednje dve decenije dogodili širom sveta, uvek bio neko sa pasošem BiH.

“ Situacija u Avganistanu sigurno će dodatno usložniti bezbednosnu situaciju u celom regionu. Ono što je prilično paradoksalno je otvoreno nastojanje SAD da u regionu ili konkretno na području Kosova, smesti određen broj izbeglica iz te zemlje, a pri tome je Stejt department za Kosovo izneo istu ocenu i uputio isto upozorenje svojim državljanima, kao i za BiH, dakle da ne putuju na Kosovo zbog opasnosti od terorizma“, naveo je Župljanin.

U saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu Stejt departmenta od 24. avgusta, američkim državljanima se preporučuje da “ponovo razmisle o putovanju u BiH zbog kovida”, kao i da je “neophodno pojačati oprez usled terorizma i nagaznih mina”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.