Lukač: Policija neće dozvoliti nikakvo „dešavanje ulice“ u RS

BANJALUKA – Policija će sprečiti svakoga ko bude pokušao bilo šta silom i na neprimeren način da uradi tokom predizborne kampanje i nakon izbora u RS, poručio je danas ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, potvrđujući da ima informacija o mogućim „neželjenim situacijama“.

„Svi koji misle da mogu nešto da rešavaju ulicom u velikoj su zabludi i samo se zanose. To ne treba ni da pomisle, a ne da pokušaju jer postoje zakoni koji se moraju poštovati i niko ne može sebi uzeti za pravo da ugrožava nečiji život, imovinu, institucije… i to policija neće dozvoliti“, rekaoje Lukač a prenela RTRS.

Na bilo koji, pa makar i početni znak ‘dešavanja ulice’ ili nasilja policija će reagovati i provesti zakonom predviđene mjere, takva lica uhapsiti i procesuirati, poručio je ministar u izjavi Srni, dodajući da ne preporučuje nikome da tako nešto pokuša, „jer to može da dovede samo do neželjenih problema za sve nas u Republici Srpskoj, kojoj to apsolutno nije potrebno“.

Napomenuvši da je ova godina specifična po mnogo čemu, a posebno po tome što je izborna, Lukač je rekao da je Republici Srpskoj i njenim građanima potrebno da pokažu demokratski kapacitet i da biračima bude omogućeno da glasaju za one koje žele, za koje smatraju da će im doneti bolju budućnost, prenosi RTRS.

„Neće biti dozvoljena ulica niti preuzimanje ili rušenje vlasti na ulici. Izbori su vrhunac demokratije na kojima će građani da kažu svoje i da izaberu one koji će da ih predstavljaju“, istakao je Lukač.

On je naveo da postoje i određene informacije da bi oni koji ne budu zadovoljni ishodom izbora, mogli da pokušaju da idu na to da su izbori bili neregularni, nedemokratski, da su bili pokradeni i slične stvari te da se organizuju na ulici.

„Već imamo takve najave, ali sve te stvari u vezi sa navodnom neregularnosti izbora mogu da se dokazuju, da se odgovorni, ako ih ima, procesuiraju i odgovaraju za to u skladu sa zakonom“, dodao je Lukač u intervjuu za Srnu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.