Lukašenko obećao nastavak represije nad novinarima i aktivistima

Dugogodišnji autoritarni predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko obećao je danas nastavak obračuna sa aktivistima civilnog sektora koje je opisao kao bandite i strane agente.

Lukašenko je oštro kritikovao državne zvaničnike što su dozvolili delovanje nevladinih organizacija koje je nazvao „štetnim po državu“.

„Operacija čišćenja je u toku. Mislite da je lako? Hiljade naših ljudi rade za njih, i njihovi mozgovi su poremećeni i isprani stranim novcem“, kazao je Lukašenko.

Beloruske vlasti su prethodnih nedelja pooštrile obračun sa nezavisnim medijima i aktivistima civilnog društva.

Centar za zaštitu ljudskih prava Vesna naveo je da su bezbednosne agencije ovog meseca izvršile više od 200 pretresa kancelarija i stanova novinara i aktivista.

Prema navodima te grupe, vlasti su danas uhapsile još 11 aktivista.

Belorusko udruženje novinara, čiju je zabranu juče zatražilo Ministarstvo pravde, navelo je da su vlasti drugi put ovog meseca pretresle stan slobodne novinarke Tanje Smotkine i priveli je po optužbi za „podsticanje nereda“.

Novinarka američkog medija Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda Ina Studžinskaja, koja je uhapšena prošle nedelje, danas je počela štrajk gladju jer joj vlasti ne dozvoljavaju da vidi advokata, navelo je Udruženje i dodalo da u njenoj ćeliji nema kreveta i da svetlo gori 24 sata dnevno.

U pritvoru je 31 novinar koji čeka sudjenje ili izdržavanje kazne.

Ministarstvo pravde Belorusije je juče zatražilo od suda da zabrani rad Beloruskom udruženju novinara zbog navodnih nedostataka u dokumentima o zakupu kancelarije.

Udruženje je navelo da ne može da obezbedi dokumenta za odgovor na tužbu jer su mu kancelarije zapečaćene od prošlonedeljne policijske racije.

Vlasti su u ponedeljak zamrzle bankovne račune beloruskog PEN centra, udruženja pisaca koje vodi Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobelove nagrade za književnost za 2015. godinu. Aleksijevič, članica opozicionog Koordinacionog saveta, otišla je iz Belorusije prošle godine pošto je bila privedena na saslušanje.

Lukašenkova vlast je počela oštar obračun s protivnicima posle predsedničkih izbora u avgustu 2020. godine, kada su širom zemlje izbili masovni antivladini protesti. Demonstranti su se pobunili zbog zvaničnih rezultata izbora, prema kojima je Lukašenko ubedljivo pobedio i stekao pravo na šesti mandat.

Zbog učešća na višemesečnim demonstracijama uhapšeno je više od 35.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla. Na meti vlasti bili su i novinari koji su izveštavali s protesta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.