U trendu

Lukašenko: Protaševič planirao da izvede krvavu pobunu

MOSKVA – Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je opozicioni bloger Roman Protaševič, čije je hapšenje izazvalo međunarodno negodovanje, planirao da izvede krvavu pobunu u Belorusiji, javio je Tas s.

Protaševič je stavljen na poternicu beloruskih vlasti u novembru, nakon prošlogodišnjih masovnih protesta organizovanih zbog sporne izborne pobede Aleksandra Lukašenka, preneo je Rojters.

Lukašenko je optužio Zapad da je pokušao da iskoristi preusmeravanje aviona „Rajanera“ tokom vikenda za vođenje hibridnog rata protiv njega i rekao da je lažno prikazao njegovo postupanje u vezi sa incidentom.

On je naveo da je postupio legalno i u skladu sa svim međunarodnim normama, ali da su oni koji mu ne žele dobro pokušali da iskoriste avionsku epizodu kako bi probali da podriju njegovu vladavinu.

„Kao što smo predviđali, oni koji nam ne žele dobro izvan zemlje
i u zemlji su promenili metode napada na državu“, rekao je Lukašenko u parlamentu.

Oni koji nam ne žele dobro su prešli mnoge „crvene linije“ i napustili su zdrav razum i ljudski moral, istakao je predsednik Belorusije.

Ovo je prvi njegov komentar nakon prinudnog sletanja putničkog aviona „Rajanera“, koje je izazvalo međunarodno negodovanje, preneo je Rojters.

Predsednik Belorusije, kako tvrdi agencija, naredio je u nedelju prinudno sletanje u Minsk aviona kompanije „Rajaner“ u kojem je putovao istaknuti opozicioni bloger Roman Protaševič.

U izveštaju britanske novinske agencije se navodi da je Lukašenko lično naredio i da jedan avion beloruske ratne avijacije doprati avion „Rajanera“ do aerodroma u Minsku.

Protaševič, koji je bio na poternici beloruskih vlasti nakon prošlogodišnjih masovnih protesta organizovanih zbog sporne izborne pobede Aleksandra Lukašenka, uhapšen je nakon sletanja aviona na aerodrom u Minsku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.