U trendu

Lukašenko: Putinu ne treba još jedna glavobolja

MINSK – Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ocenio je danas da bi pridruživanje Belorusije Rusiji donelo Moskvi još jednu glavobolju.

„Kad se iznose svi ti nagoveštaji o integraciji, uvek mislim Putinovom glavom: da li treba Rusiji još jedna glavobolja? Ne. Predsednik Rusije to shvata na taj način“, rekao je Lukašenko, prenosi RIA Novosti.

On smatra da za integraciju i razvoj ekonomije nije potrebno prisajedinjavanje.

Predsednik Belorusije je dodao da se Minsk oduvek zalagao za blizak savez sa Moskvom, ali je ocenio da Rusija drži Belorusiju „na distanci“.

Prema rečima Lukašenka, Rusija nema drugih saveznika osim Belorusije.

„Minsk se ne protivi integraciji sa Rusijom u okviru Saveza Rusije i Beorusije, ali ovaj potez ne sme značiti nikakav gubitak državnosti i suvereniteta republike“, poručio je Lukašenko na sastanku sa novinarima i javnim licnostima, a prenosi ruska agencija TAS S.

Naveo je da se Belorusija nikada nije protivila najtešnjoj zajednici sa Rusijom, „ali smo uvek bili zadržani i sada nas Rusija drži na distanci“, dodao je on.

Ukazao je da svaka međudržavna zajednica treba da se zasniva na jednakosti, uključujući i u oblasti ekonomskih pitanja.

„Svaka zajednica počiva na jednakim uslovima i jednakosti. To znači jednakost za ljude, što smo u velikoj meri i postigli. Ovo je veliko postignuće koje se pripisuje i Rusima i Belorusima. Ali kako se možemo integrisati ako je cena vašeg prirodnog gasa dva ili tri puta niža nego u Belorusiji?“, zapitao je Lukašenko.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.