U trendu

Lukašenko: SAD guraju Belorusiju u rat

MINSK – Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da Belorusiji nije potreban rat, ali da je na to guraju Amerikanci sami, ali i preko Poljske i Letonije.

„Donosili smo bezbednost regionu. Uvek smo bili cenjeni zbog toga“, rekao je Lukašenko, prenosi RIA Novosti.

On je postavio pitanje zašto Belorusiju predstavljaju kao „agresora“ i ocenio da pokušaji pritiska i pretnji iz Sjedinjenih Država pokazuju „mentorski ton“ Vašingtona prema Minsku.

„Bukvalno pre jednog dana skrenuta mi je pažnja na preteći stav američkog Stejt departmenta. Došli su kod naših diplomata u Njujork i zapretili nam: Ako dozvolite to Putinu i Rusiji, onda ćemo uvesti sankcije. Ako vratite nuklearno oružje Belorusiju, biće ovo i ono“, rekao je Lukašenko.

Odnosi Belorusije i zapadnih zemalja naglo su se pogoršali nakon predsedničkih izbora u Belorusiji u avgustu 2020. godine, na kojima je, prema podacima CIK-a, Lukašenko osvojio 80,1 odsto glasova.

U Belorusiji su potom održani masovni protesti opozicije, a vlasti su više puta izjavljivale da se protesti u zemlji koordiniraju iz inostranstva. Lukašenko je optužio Zapad za direktno mešanje u unutrašnje stvari Belorusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar