U trendu

M. Abas traži zasedanje SBUN povodom situacije u Jerusalimu

KAIRO – Palestinski predsednik Mahmud Abas zatražio je održavanje sednice Saveta bezbednosti UN povodom situacije u istočnom Jerusalimu i sukoba Palestinaca sa izraelskom policijom u mesecu Ramazana.

„Zadužio sam palestinskog predstavnika u UN Rijada Masura da inicira sednicu SB UN kako bi bile donete relevantne odluke povodom situacije u Jerusalmu. Pozivam međunarodnu zajednicu da preuzme punu odgovornost i zaustavi agresiju protiv našeg naroda i naših svetinja“, poručio je Abas, prenosi TAŠ.

Abas je zadužio ministra spoljnih poslova Rijada Al Malikija da uputi apel Arapskoj ligi, Organizaciji za saradnju islamskih država i Savetu UN za ljudska prava da „preduzmu neophodne mere za odbranu Jerusalima i da zaštite Palestince i njihove svetinje“.

U sinoćnjim sukobima izrealske policije i Palestinaca u Jerusalimu povređena su 163 Palestinca i šest policajaca, a najviše povrđenih bilo je kod džamije Al Aksa, gde su Palestinci gađali kamenicama izraelsku policiju koja je odgovorila gumenim mescima i suzavcem, javio je ranije BBC.

Sukobi kod jerusalimske džamije Al Aksa posledica su višednevnih tenzija i pogibije dvojice Palestinaca nakon što su izraelske snage bezbednosti odgovorile na napad iz vatrenog oružja trojice ljudi na izraelsku bazu na okupiranoj Zapadnoj obali, javio je ranije AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.