U trendu

Mađarska bi platila visoku cenu ako EU uvede sankcije na nuklearnu energiju

BUDIMPEŠTA – Državni sekretar Mađarske Čaba Domotor izjavio je danas da bi zemlje poput Mađarske, koje se u velikoj meri oslanjaju na nuklearnu energiju, platile visoku cenu ako se naredni paket sankcija EU prema Rusiji bude odnosio na nuklearnu energiju.

On je naveo da su obični građani Mađarske jasno izneli svoje stavove da žele manje sankcija Rusiji i da se njihov glas čuje, prenosi mađarska agencija MTI.

Domotor je rekao da će se EU boriti da ekonomski rast bude iznad nule, zbog teške ekonomske situacije i sankcija.

Ocenio je da sankcije Rusiji nisu približile kraj rata, ali da evropska ekonomija sve više pati od sankcija, te da će evropski lideri biti pod sve većim pritiskom da promene odluke u vezi sa sankcijama.

Mađarski račun za energiju se povećava sa sedam milijardi evra na 17 milijardi, a vlada mora da izdvoji 2.600 milijardi forinti da plati subvencije za račune za energiju, rekao je sekretar, i dodao da su realne plate prošle godine porasle za više od četiri odsto.

Povodom povlačenja Erazmus fondova EU, Domotor je rekao da je mađarska vlada prihvatila zahteve Evropske komisije i da je parlament na jesen usvojio 17 amandmana u skladu sa tim.

„Sada smišljaju nove uslove“, rekao je Domotor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar