U trendu

Mađarska carina i Europol razbili kriminalnu grupu

HAG – Mađarska poreska i carinska služba (NTCA) razbila je, u saradnji sa Europolom, organizovanu kriminalnu grupu koja se sumnjiči za poreske prevare i pranje novca u kojima je budžet Mađarske oštećen za 8,2 miliona evra.

Kriminaci su koristili fantomske firme u Mađarskoj i Hrvatskoj, koje nisu imale ni zaposlene, ni opremu, ni sedište, a kojima su isplaćivane provizije za nepostojeće usluge, koje su se kasnije neprijavljene poreskim organima vraćale uplatiocima, navodi se u saopštenju Europola i dodaje da je ova vrsta kriminala sve zastupljenija u EU.

U operaciji je učestvovalo 300 finansijskih istražitelja i policajaca, koji su izveli 100 pretresa u Mađarskoj i Hrvatskoj, uhapsili devet osumnjičenih među kojima je i vođa organizovane kriminalne grupe i dvojica njegovih nabližih saradnika i zamrzle više bankovnih računa, gotovine i nekretnina ukupne vrednosti 4,16 miliona evra.

Europol je pružio podršku i omogućio bezbednu razmenu podataka, analitičke usluge, koordinaciju operativnih aktivnosti i izvlačenje podataka iz zaplenjenih mobilnih telekomunikacionih uređaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.