U trendu

Madjarska mora da okonča segregaciju romske dece

Savet Evrope pozvao je danas Madjarsku da okonča sistemsku segregaciju romske dece u školama.

Praksa odvojenih razreda za Rome u kojima djaci treba da „nadoknade“ gradivo pre nastavka redovnog školovanja neefikasna je i diskriminatorska, navodi se u izveštaju SE o pravima nacionalnih manjina u Madjarskoj.

U izveštaju se ukazuje da odluka Vrhovnog suda Madjarske (Kuria) iz 2015. godine podstiče segregaciju romskih učenika u školama koje vode verske grupe.

SE izražava zabrinutost zbog ovakvog razvoja situacije u Madjarskoj „koja je dijametralno suprotna principima integracije i jednakog tretmana“.

Najveća panevropska organizacija za zaštitu ljudskih prava takodje je upozorila na porast segregacije romskih učenika u poslednjih nekoliko godina i sve lošijeg položaja Roma.

„Zbog kombinacije ekstremnog siromaštva, nezaposlenosti i neadekvatnih uslova stanovanja, životni vek Roma je za 10 godina kraći od madjarskog proseka“, navodi su u izveštaju o pravima nacionalnih manjina.

U izveštaju se takodje navodi da „beskompromisan“ stav vlade Viktora Orbana izaziva ksenofobiju i netoleranciju prema izbeglicama, azilantima i migrantima.

U prilog tome govori činjenica da čak 46 odsto odraslih u Madjarskoj smatra da migrantima ne treba dozvoliti ulaz u zemlju.

SE je pohvalio značajan porast iznosa stipendija, uključujući i za romsku decu i konstatovao je „vidljiv pad“ antisemitskih incidenata u Madjarskoj.

Procenjuje se da Romi čine osam odsto od skoro 10 miliona stanovnika Madjarske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.