U trendu

Mađarska raspravlja o Zakonu o borbi protiv korupcije

BUDIMPEŠTA – Mađarska vlada poslala je parlamentu predlog zakona o borbi protiv korupcije u pokušaju da izbegne suspenziju fondova Evropske unije u vreme kada bi njena privreda mogla da se suoči sa recesijom.

Evropska unija je preporučila suspendovanje fondova u vrednosti od 7,5 milijardi evra zbog, kako je navedeno, neuspeha Mađarske da se bori protiv korupcije i podrivanje vladavine zakona, preneo je Rojters.

Budimpešta se obavezala da će izraditi nacrt svih zakona dogovorenih sa Briselom nakon dugih razgovora.

Mađarska forinta i mađarske obveznice rasprodate su poslednjih nedelja zbog straha da će Budimpešta izgubiti milijarde evra iz fondova EU.

Premijer Mađarske Viktor Orban, koji je dugo u sukobu sa EU zbog svojih političkih stavova, sada je izgleda voljan da ispuni zahteve Brisela, suočen sa rastućim troškovima energije, slabom forintom i visokim izgledima za recesiju sledeće godine.

Ranije ovog meseca ministar finansija Mihalj Varga je rekao da se mađarska ekonomija nalazi pred „teškim periodom“ zbog rastuće inflacije i visokih troškova energije, što bi značilo da će budžet za 2023. godinu morati da se „preradi“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar