U trendu

Madjarski opozicioni vodja obećava da će ponovo uspostaviti saveze sa Zapadom

Madjarski opozicioni vodja Peter Marki-Zaj (Marki-Zay) rekao je da namerava da povrati narušene veze svoje zemlje sa Zapadom i da ima poruku za američke obožavaoce desničarskog madjarskog premijera Viktora Orbana.

On je poručio Amerikancima da ne znači da si konzervativac ako si deo kluba obožavalaca ruskog predsednika Vladimira Putina.

Konzervativac Peter Marki-Zaj biće jedinstven kandidat opozicionog fronta koji će se na parlamentarnim izborima naredne godine suprotstaviti dugogodišnjuem madjarskom premijeru i lideru Fidesa Orbanu.

„Orban izdaje Evropu, izdaje NATO, izdaje SAD“, rekao je u intervjuu za AP Marki-Zaj koji sebe opisuje kao konzervativnog hrišćanina.

Četrdesetdevetogodišnji Marki-Zaj, gradonačelnik gradića Hodmezevašarhelja, predvodi raznoliku koaliciju sa šest opozicionih stranaka koje će pokušati da pobede Orbanovu Fides partiju na izborima u aprilu.

Ako na izborima bude izabran, Marki-Zaj kazao je, prekinuće bliskije veze koje je Orban razvio sa autokratskim vlastima u Rusiji i Kini i popraviti odnose svoje zemlje sa Evropskom unijom i drugim zapadnim saveznicima, prenosi AP.

„Ja se i dalje zalažem za zapadne vrednosti, ne možemo prihvatiti korumpiranog mangupa koji izdaje zapadne vrednosti i koji je sada sluga komunističke Kine i Rusije“, rekao je on.

Orban vlada Madjarskom dvotrećinskom većinom od 2010. godine, sa svojom antiimigracionom partijom na izborima je učvrstio vlast kroz promene izbornih zakona, napunio institucije lojalnim kadrovima i dominacijom velikim delovima madjarskih medija.

Dok su Orbanovi kritičari u Evropi upozorili na zabrinjavajuću eroziju demokratije u Madjarskoj kako su se narušavali njeni odnosisa EU, neke od Orbanovih politika kao što je njegovo čvrsto odbijanje izbeglica i izdašna finansijska pomoć porodicama sa decom dobijaju pohvale desničarskih američkih komentatora, piše AP.

Ali Marki-Zaj, katolik sa sedmoro dece i sam bivši glasač za Fides rekao je da uprkos Orbanovim izjavama da gradi neliberalnu hrišćansku demokratiju u Madjarskoj, on smatra da Orban nije ni hrišćanin ni konzervativac, a ni demokrata.

„Pravi konzervativci smatraju da je hrišćanstvo nešto mnogo drugačije od Orbanove politike“, rekao je on.

Orbanova partija optužila je Marki-Zaja da je levičarski kandidat koji se predstavlja kao konzervativac, što potiče iz njegove saradnje s nekoliko partija levog centra u opozicionoj koaliciji.

Orban vodi politiku diplomatskog i ekonomskog približavanja Kini i Rusiji.

Marki-Zaj smatra da su sporazumi sa tim zemljama o većim investicionim programima oslabili geopolitički položaj Madjarske i da idu na štetu madjarskih poreskih obveznika.

Naveo je kao primer kineski projekat od oko 2,3 milijarde dolara za modernizaciju železnica izmedju Budimpešte i Beograda, kao deo kineske globalne inicijative Pojas i put, koji finansira madjarska država uglavnom zajmom iz kineske državne banke.

Drugi projekt, ugovor dodeljen bez tendera ruskoj državnoj kompaniji za nuklearnu energiju Rosatom, da se proširi madjarska nuklearna elektrana, procenjen na više od 11 milijardi dolara, je „protiv nacionalnih interesa Madjarske“, rekao je on.

Marki-Zaj nosi plavu traku na svom sakou što, kaže, predstavlja „borbu protiv korupcije“, odnosno protiv vladavine koja dominira u Madjarskoj od njene demokratske tranzicije iz komunizma 1990. godine.

Madjarska je postala zemlja bez značaja, rekao je on, gde je korupcija potpuno centralizovana i potpuno je deo sistema, i dodao da je sada organizuje sama vlada.

Ako bude izabran Marki-Zaj kaže da će odmah da se pridruži Evropskoj kancelariji javnih tužilaca, nezavisnom EU telu protiv korupcije i prevara i da će ustanoviti kancelariju protiv korupcije u Madjarskoj.

„Većina ljudi u Madjarskoj uvidja da postoji problem sa korupcijom. Zaista se nadam da sam u poslednje četiri godine već dokazao ovde u Hodmezovašarhelju da nisu svi političari korumpirani“, rekao je.

On se kandiduje kao nezavisni autsajder bez prethodnih veza sa madjarskim libelarnim opozicionim partijama. Rekao je da će se pravedno suočiti sa korupcijom bilo da su je počinili oni sada u vladi ili oni u ranijim vladama predvodjeni socijalistima koji su sad u opoziciji. Dve partije u njegovoj koaliciji bile su povezane sa ranijim slučajevima korupcije.

Nedavne ankete pokazuju da je šestočlana koalicija u tesnoj trci sa Orbanom i njegovim Fidesom, i da će rezultat biti najtesniji od kada je Fides preuzeo vlast pre 11 godina.

Marki-Zaj kaže da će medijsko okruženje koje favorizuje vladajuću partiju i neravnoteža u finansijskim resursima značiti da izbori iduće godine neće biti ni slobodni ni fer.

On ipak veruje da će uspeti da mobiliše i razočarane pristalice Fidesa i neopredeljene glasače koje odbija korupcija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.