U trendu

Madurovi saveznici osvojili 91 odsto mandata u parlamentu Venecuele

Zvaničnici Venecuele su danas saopštili da su politički saveznici socijalističkog predsednika države Nikolasa Madura osvojili 91 odsto mesta u parlamentu na izborima koje su vodeće opozicione stranke bojkotovale.

Nacionalni savet za izbore, lojalan šefu države, objavio je da je Madurova Ujedinjena socijalistička partija Venecuele dobila 253 od 277 mesta u parlamentu na izborima u nedelju.

Madurovi saveznici su dobili 69 odsto glasova na izborima, ali će zahvaljujući izbornom sistemu imati znatno više mandata u zakonodavnom telu.

Drugo mesto sa 11 poslanika zauzela je Demokratska akcija, dugo godina opoziciona stranka koju su ove godine preuzeli Madurovi saveznici na osnovu presude provladinog Vrhovnog suda.

Preuzimanje Demokratske akcije i nekih drugih stranaka bilo je medju razlozima zbog kojih je izbore bojkotovala opoziciona koalicija predvodjena dosadašnjim predsednikom parlamenta Huanom Gvaidom. On se u januaru 2019. proglasio za privremenog šefa države i dobio podršku SAD i brojnih evropskih zemalja.

Maduro je pobedom na izborima ovladao svim političkim institucijama u zemlji pošto je parlament do sada bila jedina institucija pod kontrolom opozicije.

Iako im mandat ističe 5. januara, dosadašnji poslanici najavljuju da će zadržati funkcije pošto su izbori u nedelju bili namešteni.

SAD i EU su objavili da ne priznaju rezultate izbora i da će nastaviti da priznaju Gvaida kao legitimnog predsednika države.

Gvaidov opozicioni pokret ovih dana organizuje referendum na kojem se gradjani izjašnjavaju da li žele okončanje vladavine Madura i nove predsedničke i parlamentarne izbore.

Maduro (58), koga je za naslednika odabrao pokojni popularni lider Venecuele Ugo Čaves, osvojio je drugi mandat 2018. godine, ali njegovi politički protivnici, kao i više država, odbijaju da mu priznaju legitimitet, navodeći da su ti predsednički izbori bili namešteni i da najpopularniji opozicionari nisu mogli da se kandiduju.

U zemlji je sve dublja i ekonomska i politička kriza, uprkos činjenici da Venecuela ima najveće rezerve nafte na svetu.

Više od pet miliona ljudi pobeglo je iz Venecuele u prethodnih nekoliko godina, zbog hiperinflacije i čestih nestašica osnovnih potrepština, struje, gasa i goriva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.