Makedonski privrednici: Novi izbori pogubni za ekonomiju

SKOPLJE – Makedonski Savez privrednih komora ocenjuje da bi održavanje prevremenih parlamentarnih izbora u toj zemlji bilo pogubno za ekonomiju, prenosi skopska televizija Alfa.

„Sledeće godine ništa važno ne može da se realizuje na ekonomskom planu, jer kada su izbori, ekonomija postaje talac politike“, kažu u Savezu privrednih komora.

S obzirom na to da zemlja nije dobila datum za početak pregovora sa Evropskom unijom o pristupanju tom bloku, privredni rast od 3,5 odsto godišnje, kako navode, nije dovoljan za dalji razvoj.

Predočavaju da će, ako je privreda planirala nova ulaganja, stranci nove investicije, kompanije i građani gradnju puteva, železnica, škola, bolnica, sada svi tenderi biti zamrznuti, a planirani projekti čekati bolja vremena.

Privrednici nisu direktno odgovorili na to da li će ova situacija biti iskorišćena da se, kako navodi tv Alfa, „skroji“ budžet za 2020. godinu „prepun populističkih mera za kupovinu glasova“.

Već nekoliko godina zaredom, penzije rastu neznatno usklađujući se sa troškovima života, a premijer Zoran Zaev je već najavio da će sledeće godine doći do ad hoc povećanja penzija, što je potez koji je opoziciona SDSM oštro kritikovala, napominje ta televizija i dodaje da su preduzeća „po ko zna koji put zatražila da budžet bude orijentisan na kapitalne investicije“.

Na dobijanje datuma za početak pregovora sa EU, preduzeća su gledala s nadom da će otvaranje odgovarajućih poglavlja sa Unijom doneti borbu protiv korupcije, vladavinu prava i veću sigurnosti za razvoj novih investicija, zaključuje u prilogu tv Alfa.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, nakon odluke lidera EU da ne dodele datum o početku pristupnih pregovora sa tom zemljom, danas je na konferenciji za medije zatražio održavanje hitnih prevremenih izbora, ali nije podneo ostavku.

O je dodao da će, u zavisnosti od sutrašnjeg susreta sa liderima najvećih političkih stranaka u toj zemlji kod predsednika Steve Pendarovskog, biti određen datum izbora, a u zavisnosti od toga, i datum kada će početi mandat takozvane pržinske vlade, odnosno kada će on podneti ostavku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.