U trendu

Makron apeluje na smirivanje dok su kamioni sve blize Parizu

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron apelovao je sinoć na smirivanje situacije, dok se kamioni u „konvoju slobode“ približavaju Parizu u znak protesta protiv kovid 19 mera.

Makron je za novine Kvest-Frans rekao da u Francuskoj postoji „zamor“ povezan sa izbijanjem korona virusa, ali je i „pozvao na maksimalnu smirenost“, prenosi BBC.

Demonstranti, inspirisani blokadom kanadskih kamiondžija, spremaju se za današnje okupljanje u francuskom glavnom gradu, a policija upozorava da će sva vozila biti zaustavljena.

Konvoji iz gradova širom Francuske krenuli su ka Parizu, inspirisani kanadskim protestom protiv obaveznih vakcina za kamiondžije bez koje ne mogu da pređu granični prelaz, a francuski demonstranti se protive potvrdama o vakcinaciji, neophodnom za ulazak ulazak u restorane, barove i javne prostore, a ne pograničnim merama.

Konvoji se organizuju na društvenim mrežama i izgleda da dolaze sa različitih političkih i ideoloških pozicija, što otežava procenu koliko bi vozila moglo da stigne u Pariz, navodi BBC.

Hiljade policajaca, oklopnih transportera i kamiona sa vodenim topovima mobilisano je juče u Francuskoj u nameri da zaustave konvoje kamiona, čiji vozači planiraju da se okupe u Parizu na protestu zbog restriktivnih kovid mera.

Kontrolni punktovi postavljeni su na naplatnim rampama prilaznih puteva ka Parizu, dok su barijere za kontrolu mase postavljene širom centra glavnog grada Francuske, preneo je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar