U trendu

Makron doputovao u posetu Kini, sa Sijem o trgovini i Ukrajini

PEKING – Francuski predsednik Emanuel Makron doputovao je danas Peking u zvaničnu posetu Kini, tokom koje će razgovarati sa predsednikom Si Đinpingom.

Makron će u poseti Kini boraviti do 7. aprila, preneo je Kineski međunarodni radio.

Ovo je treća Makronova poseta Kini od kada je postao predsednik Francuske i prva od njegovog drugog predsedničkog mandata.

Sa Makronom će u poseti Kini boraviti i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, preneo je Rojters.

Makron je pre svog prvog putovanja u Kinu od 2019. godine, razgovarao sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom o pokušaju da angažuje predsednika Kine da ubrza završetak rata u Ukrajini.
Za Makrona, koji se kod kuće suočava sa protestima zbog reforme penzionog sistema kod kuće, ovo putovanje je prilika da ostvari neke ekonomske pobede.

Doputovao je sa 50-članom poslovnom delegacijom, koju čine i predstavnici Erbasa, koji pregovara o velikoj narudžbini aviona, zatim francuskog multinacionalnog proizvođača šinskih vozila Alstom i nuklearnog giganta EDF, navela je agencija.

Fon der Lajen nije putovala u Kinu od kada je postala predsednica Evropske komisije pre više od tri godine, a i zbog stroge kineske kontrole tokom pandemije korona virusa, svi diplomatski sastanci su bili održavani onlajn.

Tokom tog perioda odnosi Evrope sa Kinom su prvo zahladili zbog zastoja investicionog sporazuma 2021, a zatim i odbijanja Pekinga da osudi Rusiju zbog napada na Ukrajinu, dodala je agencija.

Fon der Lajen je izjavila da EU mora da „smanji rizik“ u odnosima sa Pekingom, uključujući ograničavanje pristupa Kine osetljivim tehnologijama i smanji oslanjanje na ključne inpute kao što su ključni minerali, baterije, solarni paneli i drugi čisti tehnološki proizvodi.

Makron je pozvao Fon der Lajenovu da mu se priduži na putovanju kako bi izrazio evropsko jedinstvo, nakon što su francuski zvaničnici kritikovali nemačkog kancelara Olafa Šolca jer je sam otišao u Kinu prošle godine, istakao je Rojters.

Osim o trgovini, i Makron i Fon der Lajen su izjavili da žele da ubede Kinu da iskoristi svoj uticaj na Rusiju kako bi donela mir u Ukrajinu ili u najmanju ruku spreči Peking da direktno podrži svog saveznika Rusiju.

Kina je ove godine predložila mirovni plan od 12 tačaka za ukrajinsku krizu, kojim se obe strane pozivaju da pristanu na postepenu deeskalaciju koja bi vodila ka sveobuhvatnom prekidu vatre.

Plan je, međutim, u velikoj meri Zapad odbacio zbog odbijanja Kine da osudi Rusiju, a zatim su SAD i NATO naveli da Kina razmatra slanje oružja Rusiji, što je Peking demantovao, navela je agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.