U trendu

Makron: FRA i NEM nece voditi razgovore o primirju u UKR

KIJEV – Francuska i Nemačka neće voditi razgovore o primirju u Ukrajini sa Rusijom umesto Kijeva, izjavio je danas francuski predsednik Emanuel Makron.

„Nemačka i Francuska nikada neće razgovarati sa Rusijom umesto sa Ukrajinom, niti će nuditi bilo kakve ustupke u ime zemlje ili razgovarati o njima“, rekao je Makron na konferenciji za novinare u Kijevu, prenosi agencija TAS S.

Kako je istakao francuski lider, na Ukrajini i njenom rukovodstvu je da odluče kada i pod kojim uslovima će nastaviti razgovore sa Moskvom.

„Kada dođe vreme da se okupimo za pregovaračkim stolom, Evropa će razgovarati o bezbednosnim garancijama koje proizilaze iz međunarodnih sporazuma, koje će ukrajinski predsednik sprovoditi u ime svoje nacije“, poručio je Makron.

Kako je dodao, to je ono što će dominirati budućim razgovorima sa Rusijom.

„Sada je u pitanju bezbednost na celom evropskom kontinentu“, rekao je Makron.

Takođe je kazao da će Francuska, kao i Italija, Rumunija i Nemačka, čiji su lideri takođe danas u poseti Kijevu, nastaviti da podržava Ukrajinu koliko god bude bilo potrebno.

„Evropa nije pokušala da izazove globalni sukob, zato se ograničila na ekonomske sankcije i političku podršku Kijevu“, poručio je Makron.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar