U trendu

Makron: Francuska će pomoći Ukrajini u odbrani suvereniteta

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je danas da je u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim potvrdio rešenost Pariza da pomogne Ukrajini u očuvanju njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Makron je rekao da se sa Zelenskim složio o potrebi da se ponovo pokrenu pregovori u „normandijskom“ formatu za istok Ukrajine, uz francusko i nemačko posredovanje, prenosi Rojters.

Francuski predsednik je dodao da će narednih dana razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kao i da će novi sastanak sa Zelenskim imati u Briselu 15. decembra.

I Zelenski je izjavio danas da je razgovarao sa predsednikom Makronom o načinima da se odblokiraju mirovni razgovori o sukobu na istoku Ukrajine.

„Saglasili smo se o zajedničkim sledećim koracima. Razgovarali smo o pretnjama po ukrajinsku energetsku bezbednost, o diverzifikaciji energetskih resursa“, naveo je Zelenski na Tviteru.

Kijev traži od NATO podršku za svoj spor sa Moskvom zbog gomilanja ruskih vojnih trupa na granici sa Ukrajinom, a Zelenski je juče pozdravio „ličnu ulogu“ predsednika SAD DŽozefa Bajdena u pokušaju da se postigne mir na istoku Ukrajine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar