U trendu

Makron: Francuska nece blago odgovoriti na ruski napad

PARIZ – Francuska neće blago odgovoriti na ruski „čin rata“ protiv Ukrajine, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron i poručio da Moskva može da očekuje oštre sankcije, koje će ciljati rusku vojsku, ekonomiju i energetski sektor.

„Događaji od prošle noći označili su tačku prekretnice u istoriji Evrope“, rekao je Makron u televizijskom obraćanju naciji, dok su iza njega bile postavljene zastave Francuske, Evropske unije i Ukrajine, preneo je Rojters.

On je dodao i nda će odgovor Pariza biti biti hladnokrvan, odlučan i jedinstven.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan ranije je rekao da će Francuska pojačati svoju podršku Ukrajini „na sve moguće načine“, ali nije precizirao da li će ta pomoć možda biti i vojna.

Britanski premijer Boris DŽonson, govoreći neposredno uoči Makronovog obraćanja naciji, kazao je da će Britanija i njeni saveznici pokrenuti žestok paket ekonomskih sankcija sa ciljem da se sputa ruska ekonomija.

„Ne verujem da će ruski diktator ikada da se složi sa sveopštim osećanjem Ukrajinaca i njihovim strastvenim uverenjem da njihova zemlja treba da bude slobodna“, kazao je DŽonson.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.