U trendu

Makron: Hrana i energija rusko oružje

JAUNDE – Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas, na početku afričke turneje, da su hrana i energija postali „rusko ratno oružje“, odbacivši ocene da su sankcije Zapada doprinele globalnoj krizi u snabdevanju hranom.

Kamerun, gde je Makron započeo posetu Africi, bori se, kao i mnoge zemlje u razvoju, s povećanim cenama nafte, đubriva i prehrambenih proizvoda. Zbog nestašice goriva prošle nedelje u glavnom gradu Jaundeu stvorili su se veliki redovi na benzinskim stanicama, naveo je Rojters.

„Neki nas krive da su evropske sankcije (Rusiji) uzrok svetske krize s hranom, uključujući u Africi. To je potpuno pogrešno“, rekao je Makron tokom sastanka s predstavnicima francuske zajednice u Kamerunu.

Makron je istakao da se afričkom kontinentu mora pomoći da više sam proizvodi.

„Hrana, kao i energija, postali su rusko ratno oružje“, ocenio je francuski predsednik.

Cilj Makronove posete Africi jeste jačanja političkih veza s kontinentom i pomoć u povećanju poljoprivredne proizvodnje zbog rastuće nestabilnosti u snabdevanju hranom usled rata u Ukrajini.

Kamerun je glavni proizvođač hrane u centralnoj Africi i očekuje se da će Makronova delegacija tokom posete tražiti investicione mogućnosti u sektoru poljoprivrede, javio je Rojters.

Istovremeno, mnoge afričke nacije se suočavaju s problemima u snabdevanju hranom i energijom zbog zavisnosti od ruskih žitarica i energetskih izvora, ali se žitom snabdevaju i iz Ukrajine, što je sada u zastoju zbog rata.
Makronova poseta Africi, prva od reizbora u aprilu, koincidira s posetama afričkim državama šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i specijalnog izaslanika SAD za Rog Afrike Majka Hamertoa.

Makron će sutra posetiti Benin, a u četvrtak Gvineju Bisao.
Jedan od ciljeva posete je i jačanje bilateralne saradnje Francuske sa afričkim zemljama u trenutku kada ruski zvaničnici takođe nastoje da pridobiju podršku afričkih država.

Makron se nada da će uspeti da pokrene i planove za povećanje ulaganja Evropske unije u afričku infrastrukturu i poljoprivredu najavljene na februarskom samitu EU – Afrika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar