U trendu

Makron i Rohani razgovarali u Njujorku

NJUJORK – Put ka smanjenju tenzija u regonu je sve suženiji i trenutak je da Iran pomogne ublažavanju krize, rekao je predsednik Francuske Emanuel Makron posle susreta sa iranskim kolegom Hasanom Rohanijem u Njujorku.

Makron i Rohani su razgovarali više od 90 minuta, nedugo pošto su francuski predsednik, britanski premijer Boris Džonson i nemačka kancelarka Angela Merkel okrivili Teheran za napad na saudijska naftna postrojenja 14. septembra.

„Predsednik je rekao da je trenutno sužen put sprečavanja eskalacije sukoba, ali da je potrebniji nego ikad i da je došlo vreme da ga Iran preuzme“, saopštili su iz Makronove kancelarije, prenosi Rojters.

Kako se navodi, istaknuta je neophodnost hitnog početka razgovora o bezbednosnim pitanjima u regionu.

Dvojica predsednika koja su razgovarala na marginama zasedanja Generalne skupštine UN nisu odgovarala na pitanja novinara posle sastanka.

Portparol iranske misije pri UN je objavio na tviteru da su dve strane razgovarale o načinima kako da spasu iranski nuklearni sporazum, bilateralnim odnosima i novoj regionalnoj inicijativi predsednika Rohanija – „NADA“.

Makron bi danas trebalo da se sastane sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, a glavna tema razgovora biće upravo Iran.

Mediji su pre toga preneli da je Tramp pozdravio predlog britanskog premijera Borisa Džonsona o razgovorima za novi nuklearni sporazum sa Tehernom, ali i odbio Makronove posredničke napore u vezi iranskog pitanja.

„On (Makron) je moj prijatelj, ali nam ne treba posrednik“, rekao je Tramp novinarima u ponedeljak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.