U trendu

Makron i Šolc razgovarali s Putinom o izvozu žita iz Ukrajine i pozvali ga da pregovara s Kijevom

Rusija je „spremna“ da pomogne „neometan“ izvoz žitarica iz Ukrajine, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin u razgovoru s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom koji su Putina pozvali na „ozbiljne i direktne pregovore“ s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

„Rusija je spremna da pomogne nalaženje načina za neometan izvoz žitarica, uključujući ukrajinske žitarice iz luka na Crnom moru“, navodi se u saopštenju Kremlja.

Putin je upozorio na opasnost koju predstavljaju zapadne isporuke oružja Ukrajini i na dalju „destabilizaciju“ situacije.

„Ruski predsednik je istakao opasnu prirodu nastavka velikih isporuka zapadnog oružja Ukrajini, upozoravajući na rizike dalje destabilizacije situacije i zaoštravanja humanitarne krize“, navodi se u saopštenju Kremlja posle telefonskog razgovora.

Šolc i Makron su Putina pozvali da povede „ozbiljne direktne pregovore“ s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Tokom 80-minutnog telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom, Makron i Šolc su „insistirali na momentanom prekidu vatre i povlačenju ruskih trupa“.

Kako se navodi u saopštenju nemačke vlade, Makron i Šolc su „pozvali ruskog predsednika na ozbiljne direktne pregovore s ukrajinskim predsednikom i na diplomatsko rešenje sukoba“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar