U trendu

Makron: Još ima šanse da se pronađe miran put za Evropu

MOSKVA – Predsednik Francuske Emanuel Makron ocenio je večeras, nakon razgovora sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Moskvi, da još postoji šansa da se pronađe miran put za Evropu.

„Sada svi moramo da pronađemo miran put u Evropi i put stabilnosti, još uvek postoji mogućnost i vreme za to“, rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On smatra da su potrebni novi mehanizmi da bi se obezbedila stabilnost u Evropi, ali da ih ne treba razvijati revidiranjem postojećih sporazuma.

„Neophodno je izgraditi nove mehanizme koji bi obezbedili stabilnost u regionu, ali se te nove tačke ne mogu graditi revidiranjem ugovora od poslednjih 30 godina i osnovnih principa ili ograničavanjem osnovnih evropskih prava“, dodao je Makron.

Dodao je da bi ta nova bezbednosna rešenja u Evropi možda trebalo da budu inovativnija.

„Ne verujem da smo primorani da biramo između novih pravila i igre bez pravila. To je, sa mog stanovišta, optimizam zasnovan na volji. Rusija je privržena suverenitetu i pravima, ali sam siguran da možemo da izgradimo bezbednost i stabilnost u Evropi, potvrdivši ono što već postoji u okviru OEBS-a“, rekao je Makron, prenosi Sputnjik.

Pregovore sa ruskim kolegom nazvao je sadržajnim i saopštio da su Moskva i Pariz dogovorili zajednički rad na bezbednosnim garancijama.

„Imamo želju da radimo zajedno kako bismo garantovali novi poredak stabilnosti i bezbednosti u Evropi“, dodao je Makron.

On je istakao da postoje dodirne tačke između stavova Francuske i Rusije i najavio da će biti nastavljeni pregovori sa svim partnerima kako bi se izgradile nove garancije mira i bezbednosti.

Pregovori predsednika Rusije i Francuske, Vladimira Putina i Emanuela Makrona trajali su nešto duže od pet sati, odnosno skoro do ponoći po moskovskom vremenu.

Francuski predsednik došao je u Moskvu u trenutku kada Zapad optužuje Rusiju da namerava da izvrši invaziju na Ukrajinu zbog čega je, kako tvrde zapadni mediji i političari, na granici koncentrisala veliki broj vojnika.

Zvanična Moskva je više puta demantovala te optužbe, ističući da su potpuno neosnovane i da predstavljaju izgovor NATO-u da razmešta dodatnu vojnu tehniku i ljudstvo u blizini ruskih granica.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država članica Severnoatlantskog saveza.

Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar