U trendu

Makron: Kriza u Libanu posledica političkih promašaja

PARIZ – Predsednik Francuske Emanuel Makron ocenio je juče da kriza u Libanu nije „ni slučajnost ni smrtni ishod“, već rezultat individualnih i kolektivnih političkih promašaja i „neopravdanih disfunkcija“.

Iz svoje letnje predsedničke rezidencije u zamku Breganson na jugu Francuske, Makron se juče uključio preko video linka u rad međunarodne video konferencije za podršku građanima Libana na kojoj je učestvovalo 40 država i međunarodnih organizacija, prenosi pariski list Mond.

Liban je bez vlade od ostavke Hasana Diaba i njegovog kabineta nakon eksplozije u Bejrutu 4. avgusta prošle godine, kada je smrtno stradalo više od 200 ljudi, devastiran veliki deo Bejruta, a građani traumatizovani.

Novi premijer Nadžib Mikati koji je imenovan 26. jula obećao je da će bez odlaganja formirati vladu, ali za sada nema pomaka.

Uprkos brojnim pritiscima, posebno Francuske, libanski zvaničnici nastavili su da opstruišu formiranje vlade i sprovođenje strukturnih reformi koje zahteva međunarodna zajednica u zamenu za milijarde dolara pomoći neophodne za okončanje krize u zemlji.

„Svi rokovi su propušteni, obaveze nisu ispunjene. Liban definitivno zaslužuje bolje nego da živi od međunarodne solidarnosti“, poručio je francuski predsednik i najavio hitnu pomoć od gotovo 100 miliona evra iz Francuske u narednih dvanaest meseci, a nakon toga i 85 miliona evra za podmirivanje osnovnih potreba libanskog stanovništva.

Ukupno 370 miliona dolara (312 miliona evra) međunarodne pomoći obećano je danas Libanu na međunarodnoj konferenciji, kojom su zajedno predsedavali francuski predsednik Makron i zamenica generalnog sekretara UN Amina Mohamed iz Nigerije.

To je za 20 miliona više sume koju je za Liban inicijalno projektovala Jelisejska palata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.